PANKAKOSKEN KYLÄ

 

Pankakoski sijaitsee noin 6 kilometriä itään Lieksan keskustasta Lieksanjoen varrella. Pankakosken kohdalla joki tekee mutkan ja kosken haarojen väliin jää tehdassaari, jolla Pankakosken kartonkitehdas sijaitsee. Asukkaita Pankakoskelta löytyy n.1200, joista n. 250 on alle 18-vuotiaita. Suurin teollinen työnantaja on luonnollisesti tehdas 300 työpaikallaan, mutta lisäksi Pankakoskella toimii myös betonielementtejä valmistava Pielisen betoni Oy:n tehdas.

Pankakoski oli aikoinaan eräs Suomen suurimmista ja näyttävimmistä koskista. Kun teollisuus alkoi 1800-luvun alussa kosken vesivoiman käytön, järvimalmin ja suurien metsävarojen myötä Pankakoskellakin, tarvittiin tietysti paljon työvoimaa. Työläiset ja tehdas rakensivat talojaan Pankakoskelle ja näin sai alkunsa Pankakosken kylä. Suurin osa väestöstä oli tehtaalla töissä, jopa lapsetkin. Kylä siis eli täysin tehtaasta ja niinpä Pankakoski on eräs aikakautensa merkittävimpiä ja vanhimpia teollisuuspaikkakuntia.

Nykyään tällainen asettelu on jo vähentynyt, mutta silti suuri osa työikäisistä asukkaista työskentelee tehtaalla. Pankakosken kylässä oli parhaimmillaan vaate-, kirja- ja ruokakauppoja, pankkeja, baareja, kahviloita sekä elokuvateatteri. Vuosien saatossa yhteiskunnan muutosten, muuttoliikkeen, työttömyyden ja tehtaan vähentyneen työvoiman tarpeen vuoksi Pankakosken palveluvarustus on vähentynyt, mutta silti käytettävissä on yhä 2 kauppaa, parturi-kampaamo, Pankakosken koulu, päiväkoti, kierrätyskirppis ja oma kirjasto.

Vapaa-ajan vietto mahdollisuudet ovat hyvät; valaistu 7 km:n latu, uimalaitos rantalentopallokenttineen, valaistu jääkiekkokaukalo, kylän pulkkamäki, tenniskenttä, sekä kaunis erämaaluonto ympärillä houkuttavat ulkoilemaan; marjastamaan, sienestämään, kalastamaan, veneilemään, metsästämään, suunnistamaan ja retkeilemään. Pankakosken kylän viereen suurelle Reposuolle rakennettiin kesällä 2002 lisäksi 12 km:n pituinen pitkospuilla ja nuotiopaikoilla varustettu retkeilyreitti. Lisäksi Lieksan läheinen sijainti laajentaa harrastuksia, sillä Lieksasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

KESÄILTA PANKAJÄRVELLÄ

Pankakosken kylä koostuu useasta eri kylänosasta, joita ovat: Rasivaara, Hangaspuro, Keskusta, Pankalampi, Niska, Ojala, sekä Heittopelto. Asutus on levinnyt tehtaan ympärille ja eri alueet on rakennettu eri aikoihin, vanhimmat työläisten asuntoalueet lisäksi ilman mitään asemakaavaa. Pankakoskelta löytyy siksi myös paljon vanhoja ja hienoja puurakennuksia menneiltä ajoilta.

Pankakoskella kylän asukkaiden yhteinen toiminta on etenkin viime vuosina lisääntynyt roimasti. Pankakosken Asukasyhdistys järjestää kyläläisille yhteistyössä mm. koulun kanssa vuoden mittaan monenlaisia tapahtumia, esim. vuonna 2002 Pankapulkan (ulkoilutapahtuma), Pankapilkin (leikkimielinen pilkkikisa), linnunpönttötalkoot, ympäristöpäivän, Pankakoski Soi -musiikki-illan syyshämärässä, Jäälyhtyillan sekä koko kylän yhteisen kuusijuhlan, joka kerää vuosittain yli 400 osallistujaa korkeatasoisella ohjelmallaan. Lisäksi Pankakoskella ilmestyy 4 kertaa vuodessa oma Kylälehti Koskelainen.

 

 

COPYRIGHT OLLI ROVIO 2002