PANKAKOSKEN TEHTAAN HISTORIA 1822-2000

 

PANKAKOSKELLA UUDET HAASTEET EDESSÄ

KIINTEITÄ KUSTANNUKSIA KARSITTAVA
Monien yhteensattumien summa, lamakausi ja tuotteiden kaupaksi käymättömyys saivat taas aikaan pulmia tehtaalla. Vuosi 1987 jäi, toistaiseksi, viimeisimmäksi vuodeksi, jolloin tehtiin positiivinen liikevoitto. Venäjän laatikkovienti romahti ja tehtaan kiinteät kustannukset olivat yhä liian suuret. Lisäksi myytiin hyvin toiminut laminointikone muualle. Tämä päätös osoittautui myöhemmin huonoksi, mutta tehtyä ei tekemättömäksi saanut. Tuotteet olivat sellaisia, että muutkin osasivat niitä valmistaa. Täytyi alkaa kehittämään tuotteiden laatua, koska tuotantomäärä oli pienehkö. Keräyskuitupohjaisten kartonkien hintataso pysyi matalana, eikä niillä saatu aikaan voittoa. Nykyään on alettu keskittyä tämän vuoksi hiomon tuottamaan kuusikuituun ja kartongin ominaisuuksia parantavaan selluun, joka ostetaan konsernin sisältä, mm. Enocell Oy:n Uimaharjun tehtailta. Väkeä oli tehtaalla vuonna 1987 liki 450, joten myös palkkakulut olivat suuret. Henkilöstöä piti vähentää ja irtisanomisia ei haluttu, joten eläkkeelle jääneiden tilalle ei otettu enää uusia työntekijöitä. 1987 tehtaan johtajaksi nimitettiin Pekka Pöllänen, joka toimi tehtävissään 10 vuotta. Tilauskanta saatiin pidettyä suhteellisen hyvänä, mutta silti tehdas tuotti tappiota. Enso-konsernin päätöksellä Pankakoski lopetti lähes kokonaan hylsykartongin valmistuksen, koska sen valmistus keskitettiin Corenso-nimiseen Enson omistamaan yhtiöön. Pankakosken oli taas etsittävä koneiden käynnissäpitämiseksi uusia hyviä tuotteita.

INVESTOINTEJA LAATUUN JA YMPÄRISTÖÖN
Pankakosken 1990-luku on ollut investointien aikaa. Laadun ja tuotteiden kehittäminen on vienyt aikaa ja rahaa. Vuosina 1995-1997 tehtaan KK3:lle hankittiin upouusi Valmetin kehittämä Condebelt-kuivain, joka tekee kartongista entistä parempaa. Kuivain on maailman ensimmäinen laatuaan. Lisäksi samaan aikaan KK2:lla investoitiin päällystyslaitteisiin, jotta pystyttäisiin valmistamaan taivekartonkeja. Päällystyslaitteet mahdollistavat hyvät painatusominaisuudet. Näiden investointien yhteishinta kohoaa 120 miljoonaan. Syksyllä 1999 valmistui tehtaan uusi höyrykattila. Ikäloppu vanha öljykäyttöinen höyrykattila oli muodostua tehtaan ongelmaksi, koska se ei olisi kestänyt enää pitkään. Pankakosken ja itseasiassa koko Lieksan kaupungin onneksi Enso Oy:n hallitus teki lopulta myönteisen investointipäätöksen ja uusi kiinteänpolttoaineen kattila toimii nyt jo mainiosti. Pankakoskella siirryttiin kattilan myötä takaisin luonnonmukaisempiin polttoaineisiin, mm. turpeeseen, hakkeeseen. Yli 22 metriä korkea kattila maksoi asennuksineen 50 miljoonaa. Samaan aikaan uusittiin niin ikään jätevedenpuhdistujärjestelmää ja lisättiin hiomon kapasiteettiä. Jätevedenpuhdistamolle ostettiin bioreaktori, jossa bakteerit tuhoavat jätettä luonnomukaisesti.

NYT ON AIKA NÄYTTÄÄ
Pankakosken uudeksi johtajaksi nimettiin vuoden 2000 helmikuun alusta Jarkko Rautaojan tilalle Enocell Oy:n entinen tuotantopäällikkö, Ari Kotilainen. Pankakoskelle on nyt investointien jälkeen tullut aika näyttää jälleen kerran kyntensä. Tehtaan, Pankakosken ja Lieksan tulevaisuuden takia onnistuminen on erittäin tärkeää. Työntekijämäärä on laskenut 300:aan henkeen ja kiinteät kustannukset pienentyneet. Enso Oy:n yhdistyessä ruotsalaisen Storan kanssa haasteet ovat kasvaneet. Entisestä valtionyhtiöstä on tullut kansainvälinen metsäjätti, jonka pieni ja kaukainen tehdas Pankakoski on. Pankakosken kilpailija, Storan entinen Mölndalin tehdas lopetti kartongin valmistuksen keväällä 2000. Nyt on ensisijaisen tärkeää olla tarkkana myynnin kanssa ja yrittää saada mahdollisimman paljon Mölndalin entisiä asiakkaita itselle. Lisäksi vuoden 2000 syksyllä tehdas päätti toteuttaa yli 10 miljoonan hiomoinvestoinnin, jolla nostetaan hiomon kapasiteettia ja aikaa myöten siirrytään täten kuusikuidun laajempaan käyttöön, keräyskuituun verrattuna paremman hinnan vuoksi. Rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä ja tehtaan sekä koko Pankakosken tulevaisuus näyttää, ehkä voisi sanoa että jopa pitkästä aikaa, varsin hyvältä. Pankakoskella on nyt onnistumisen avaimet käsissään, eikä niitä sovi hukata.

 

COPYRIGHT OLLI ROVIO 2002